Gemeente trekt half miljoen euro uit voor bouw nieuw verenigingenhuis

In maart werden twee percelen aangekocht in de Kapelstraat. De gemeenteraad keurde nu goed om projectontwikkelaar Van Roey hier een ruwbouw van een half miljoen te laten zetten. “De nieuwe lokalen zullen een thuis bieden aan toneelkring Tilia, fotoclub Obscura en harmonie Eendracht Maakt Macht,” zegt schepen van Cultuur Katrien Schryvers (CD&V). “Nu zitten deze verenigingen in het Zonneputteke, maar dat wordt op termijn afgebroken. In juni werd al beslist om de dienst openbare werken in de toekomst onderdak te bieden in de Achterstraat. Er worden nu verder afspraken gemaakt met de verenigingen over de taken en de kosten betreffende de afwerking.”

Rudi Van Nevel van Tilia - met 150 leden - is blij dat er na zeven jaar besprekingen iets uit de bus komt. “Voor ons gaat die podiumzaal een enorme verbetering zijn. Nu kunnen we altijd maar zeer beperkt in decor repeteren, omdat we in De Kiekeboes zitten. De jeugd repeteert dan weer in het Zonneputteke, waar het binnen regent.”

De harmonie - met dertig actieve leden - hoopt dat de binnenafwerking niet op de lange baan wordt geschoven, aldus voorzitter Kristof Luyckx. “Vroeger hadden we een eigen lokaal, maar de gemeente onteigende ons voor de aanleg van de parking van WZC De Buurt. We zouden ter compensatie vijf jaar verminderde huur krijgen, maar hopen op een langere termijn, omdat onze situatie anders is dan die van Tilia en Obscura.” Paul De Houwer, voorzitter van fotokring Obscura met veertig leden, zal het Zonneputteke als expositieruimte missen. “Maar wij zijn heel blij met de oplossing.”

Ook andere verenigingen zullen op dode momenten gebruik mogen maken van dit nieuwe verenigingenhuis. Hier moeten ook nog verdere afspraken rond gemaakt worden.

Jaarconcert 2024

foto's Jaarconcert 2017